V Prešove začal letecký výcvik budúcich pilotov vojenských vrtuľníkov

02.06.2005 Celý región

Praktická časť pilotného projektu, zmyslom ktorého je pripraviť pilotov vrtuľníkov pre potreby Vzdušných síl Ozbrojených síl (VS OS) SR začala 31. mája na Le...
Praktická časť pilotného projektu, zmyslom ktorého je pripraviť pilotov vrtuľníkov pre potreby Vzdušných síl Ozbrojených síl (VS OS) SR začala 31. mája na Leteckej základni (lz) generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove. Absolvuje ju do konca decembra t. r. dovedna 14 mužov v priemernom veku 26 rokov.

Cieľom výcviku je preveriť spôsobilosť pilotov vykonávať letovú činnosť a vykonať výber perspektívnych pilotov pre základný, pokračovací a následne operačný výcvik pilotov vo VS OS SR.
Veliteľ lz Miroslav Kelemen uviedol, že \"výberový letový výcvik pilotov je pilotný projekt, ktorý neobsahuje ešte plný rozsah letových úloh\". Poznatky z neho majú však poslúžiť pre ďalšie kreovanie výcviku pilotov vrtuľníkov. \"Od augusta tohto roka začne na Národnej akadémii obrany v Centre kariérneho rozvoja 18-mesačný kurz, ktorý už bude vychádzať aj z poznatkov tohto pilotného projektu a obsahuje plný nálet 150 letových hodín, s ktorými potom piloti budú vstupovať do vojenského operačného výcviku v rámci Vzdušných síl, \" dodal Kelemen.
Účastníkov projektu vybrali z príslušníkov lz, absolventov vojenských vysokých škôl, ktorí absolvovali kompletné lekárske vyšetrenia. Podľa Kelemena je ich počet \"optimálny, lebo sú značné teoretické a praktické požiadavky na postup do vojenského leteckého výcviku\".
Praktický letecký výcvik zabezpečuje letecká škola Helicompany z Prešova na vrtuľníkoch Schweizer 300 C - Model 269 C. Stalo sa tak na základe verejnej súťaže organizovanej Úradom pre investície a akvizície Ministerstva obrany na dodávateľa tejto špeciálnej leteckej služby, praktického výcviku a školenia pilotov.
(jj)
 

Vyberte región